Binnen 24 uur geleverd
Medisch erkende mondkapjes
Vanaf €87,50 gratis verzending
Verkrijgbaar in grote oplages
Mondkapjesplicht in Nederland

Mondkapjesplicht in Nederland

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is vanaf 1 december het dragen van een mondkapje verplicht. Het dragen van een mondmasker is verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contact beroepen. 

In het onderwijs geldt wel een uitzondering voor de basisscholen. Voor contactberoepen geldt het zowel voor de klant als de professional, bijvoorbeeld de rij-instructeur of de schoonheidsspecialiste. Daarnaast is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer al langere tijd verplicht, maar vanaf 1 december is het dragen in stations en bus -en tramhaltes ook verplicht. De mondkapjesplicht geldt voor personen vanaf 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Wanneer is een mondkapje verplicht?

Zoals eerder benoemd is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare en publieke ruimtes, in het openbaar vervoer, bij contact beroepen en ook in het onderwijs met uitzondering van de basisscholen. Maar wat zijn publieke ruimtes nou precies? Een voorbeeld van zo’n ruimte is een theater of een bioscoop, maar ook winkels en tankstations. Wanneer u een vaste zitplaats heeft in bijvoorbeeld de bioscoop of concertzaal, is het dragen niet verplicht. Zolang je op dezelfde plek blijft zitten, hoeft u geen mondkapje te dragen. Wanneer u weer opstaat zet u het masker wel weer op. Maar wanneer u in het openbaar vervoer een zitplaats heeft, mag het mondkapje niet verwijderd worden.

 

Mondkapjesplicht


Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzondering op de verplichting van het dragen van een mondkapje. Wanneer u een beperking heeft of een ziekte en daardoor geen mondmasker kan dragen of opzetten, geldt de regel niet. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken en moskeeën is een mondmasker niet verplicht. Tijdens het sporten, acteren, muziek maken of het geven van interviews op radio en televisie is het dragen ook niet verplicht. 

Hoe draag je een mondkapje?

Om de verspreiding van het virus zo goed mogelijk tegen te gaan, moet een mondkapje de neus en de mond volledig bedekken. Een spatscherm (faceshield) bedekt de mond en de neus niet volledig, het is dan ook niet toegestaan om deze te gebruiken als alternatief. Het is geen verplichting dat het mondkapje medisch gecertificeerd is. Deze zijn bedoeld voor de zorg; gebruik deze dus niet om te dragen in een winkel of andere openbare ruimte.

Medische mondmaskers van TGV Medical

De medische mondkapjes van TGV Medical bestaan uit 3 lagen en zijn speciaal voor in de zorg, hetzij ziekenhuizen en tandzorg. Ze beschermen tegen deeltjes in de lucht. De verschillende lagen hebben verschillende functies. Medische mondmaskers moeten goedgekeurd zijn door de strenge Europese richtlijnen, zijn veelvuldig gecertificeerd en hebben een neusbeugel. Deze beugel kunt u om de neus vouwen waardoor u beter beschermt bent tegen invloeden van buitenaf. De medische maskers van TGV medical zijn zeer licht in gewicht en hebben een hoog draagcomfort. 


De regeling is een tijdelijke coronawet en geldt daardoor in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is een verlenging mogelijk, maar dit hangt af van de groei of de daling in de besmettingen.

 

Medische mondkapjes